Rekrytointi : Mitä rekrytointi maksaa?
Odottamisesta syntyy rekrytoinnille se ensimmäinen hintalappu.
Yrityksissä rekrytoinnin piikkiin meneviä piilokustannuksia syntyy usein jo ennen kuin on edes havaittu rekrytointitarvetta, saatikka mietitty rekrytoinnin aloittamista. Lue tähän liittyen blogimme Mistä tunnistat rekrytoinnin tarpeen – vai oletko jo myöhässä. Sieltä löydät esimerkkilistan merkeistä jotka voivat kertoa siitä, että rekrytointi olisi pitänyt tehdä jo.
Rekrytoinnin viivyttäminen on erittäin ymmärrettävää mutta sillä viivyttää myös yrityksen kehittymistä ja uuden henkilön tuoman potentiaalin hyödyntämistä.
Yritys voi menettää palkkaamatta jääneen henkilön tuoman
- potentiaalin
- osaamisen
- uudet ideat
- ison projektin
- uuden asiakkaan
- tai jopa kokonaisen uuden markkinan.
Jotta edellä mainitut asiat edes jollakin tavalla toteutuisivat ilman rekrytointia, jonkun tai joidenkin henkilöiden organisaatiossa täytyy omaa työpanostaan jakaen – tai lisäten – tehdä asioita, joissa osaaminen, tuottavuus ja työn laatu eivät todennäköisesti ole parhaimmillaan. Tällöin yritys hukkaa potentiaaliaan.
Keskity oikeisiin asioihin, älä kustannuksiin
Toteuta ja vaadi rekrytoinnissa vähintään seuraavat asiat:
- Työtehtävän huolellinen määrittely
- Nykyaikainen ja tehokas ilmoittelu-kampanja ja/tai aktiivinen suorahakuprosessi
- Tiedusteluihin vastaaminen, yrityksen ja tehtävän esitteleminen
- Hakemusten vastaanottaminen sekä käsitteleminen aikataulussa
- Taustatietojen riittävän kattava tarkistaminen
- Soveltuvuustestaukset
- Haastattelut
- Valintasuositukset ja päätökset
- Seurantaprosessi
- Takuu (jos käytät ulkoista rekrytointikonsulttia)
Onhan hinnallakin väliä, joten voit edellä olevan perusteella laskea yrityksen omat välittömät ja välilliset rekrytoinnin kustannukset sekä pyytää konsultointiyritykseltä tarjouksen – silloin pääset arvioimaan ja vertailemaan rekrytoinnin ”oikeaa hintaa”. Tämä kalkylointi tosin ei välttämättä kerro vielä mitään laadukkaasta lopputuloksesta, joten keskity kuitenkin itse tai kumppanin avustuksella hyvään toteutukseen.
Miksi?
Olipa rekrytoinnin toteutustapa ja toteuttaja kuka tahansa, niin me kaikki rekrytointityössä mukana olevat tiedämme varmaksi kaksi asiaa:
1. Hyvin hoidettu rekrytointiprosessi maksaa aina itsensä takaisin
2. Huonosti hoidettu on aina liian kallis!
”Talousjohtaja kysyi toimitusjohtajalta: Miksi panostaisimme organisaatiomme ja ihmistemme kehittämiseen, jos he sitten kuitenkin lähtevät? Toimitusjohtaja vastasi: Mitä jos emme panosta ja he jäävät”