Blogi : Oletko nopea vai hidas päätöksentekijä?

Joissakin tehtävissä on tärkeää pystyä tekemään nopeita päätöksiä. Esimerkkinä vaikkapa palomies,  ensihoitaja, pörssimeklari. Joissain muualla taas on hyvä vahinkojen välttämiseksi muhitella ja varmistaa ennen kuin hypätään toimintaan. 

Päätöksenteon nopeus on myös joillekin ominainen piirre. He pystyvät ja haluavat tilanteesta riippumatta tehdä päätökset pikaisesti. He eivät ensisijaisesti kanna huolta päätöksen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista, tärkeintä on liike ja ongelmat käsitellään sitten aikanaan uusilla päätöksillä.

Mikä tekee nopean päätöksentekijän?

Päätöksenteon nopeus on yksi niistä henkilöominaisuuksista, joita pystytään ennakoimaan esimerkiksi Identity Compass henkilöarvioinnin avulla. Nopea päätöksenteko korreloi erityisesti neljään erityiseen ajattelumieltymykseen, jotka ohjaavat toimintaamme.

1. Nopeille päättäjille on ominaista vahva sisäinen arviointi, kyky tietää mikä on oikein ilman ulkopuolista palautetta, He keräävät tietoa ympäristöstään ja käyttävät sitä intuitiivisesti päätöksissään.

2. Nopeat päättäjät etsivät myös mielellään hyvin toimivia menettelytapoja ja toimintatapoja. Heille jokainen päätös on helpotus, ”mitä tässä turhaa vatuloidaan”.

3. Nopea päättäjä toimii usein tässä hetkessä, myös ajoissa ja etukäteen. Hyvin valmistautuneena hän on valmis tekemään nopeita päätöksiä, mahdolliset muutokset käsitellään spontaanisti.

4. Nopea päättäjä näkee helposti tilanteen kokonaiskuvan. Yksityiskohdat eivät erityisesti kiinnosta.

Nopeaan päätöksentekoon vaikuttaa jonkin verran myös kokemus. Jos tilanteet ovat tuttuja, niin toimia ei pitkään tarvitse tuumailla vaikka ei olisikaan luontaisesti nopea päättäjä. Tosin silloinkin voi päätöksenteko tuottaa tuskaa. Tässä voi kehittyä myös harjoittelemalla – toistojen kautta päätökset tulevat suoraan selkärangasta automaattisesti.

Oletko nopea vai hidas päätöksentekijä? Molempi parempi – tosin tehtävästä ja ympäristöstä riippuen.

Ja on hyvä muistaa, että nopea tai hidas päätöksenteko ei takaa sitä, että tekee oikeita päätöksiä!

Kirjoittaja:

 

Reino Suonsilta

rekrytointikonsultti

  • 0400 451 839
  • [javascript protected email address]
  • LinkedIn
  • Video

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa

Ota meidät seurantaan myös somessa! Saat vinkkejä työnhakuun, tietoa avoimista työpaikoista sekä tuoreimmat kuulumisemme.