Johtaminen : Alisuoriutuja on laiska!

Vastaus otsikon kysymykseen on tietenkin ei ja kyllä. Alisuorittaminen voi johtua osaamattomuudesta tai piittaamattomuudesta. Alisuoriutuminen.

“Osaamattomuudesta johtuvaa alisuorittamista voidaan kyllä ”hoitaa” ja johtaa yksilöllisesti.

Työntekijän perehdyttäminen, työtehtävään annettava riittävä opastus, toimenkuva ja tavoitteiden kirkastaminen pitää olla laadukkaasti toteutettua. Myös seuraaminen sekä varsinkin tavoitteiden mittaaminen on syytä olla yhdenvertainen kaikkien työryhmän henkilöiden kesken.

Perehdytys, opastus, toimenkuvat ja tavoitteet ovat prosesseja, jotka muuttuvat ja kehittyvät. Pitääkseen nämä prosessit laadukkaina ja ajan tasalla, on niitä syytä käsitellä säännöllisesti. Kaikista prosesseihin tehdyistä muutoksista on tiedotettava välittömästi organisaation kaikkia tasoja.

“Piittaamattomuudesta johtuva alisuorittaminen on vaikeampi asia käsitellä.”

Yleensä se tunnistetaan, mutta reagointi on hidasta. Tämä aiheuttaa erilaisia ongelmia työyhteisössä ja vie fokuksen itse pääasiasta.

Opiskelumaailmassa puhutaan/toimitaan rimaa hipoen suorittamisesta tai jopa riman alisuorittamisesta. Mikäli tällainen toimintamalli on ominaista henkilölle myös työelämässä, seuraa siitä helposti ”en mä jaksa, ei vois vähempää kiinnostaa” – asenne. Pahimmillaan tämä tulee esille työnantajan vähättelynä, työtovereiden arvosteluna ja työnantajan asettamien tavoitteista jatkuvana jäämisenä huonolla työpanoksella.

Mikäli piittaamattomuudesta johtuvaa alisuorittamista esiintyy, on siihen puututtava välittömästi. On helpompi ja edullisempi korjata yhden henkilön toiminta kuin koko työyhteisön.

Voidaanko piittaamattomuudesta johtuvaa alisuorittamista ehkäistä ennalta?

Näillä toimilla voidaan varmasti vähentää mahdollista alisuorittamista.  Tärkein on kuitenkin, kun henkilö pääsee tekemään sellaista työtä jossa pääsee kehittymään, käyttämään omaa ammattitaitoa ja työympäristö on miellyttävä; oikea henkilö oikeassa tehtävässä!


Alisuoriutuminen on arka asia ja sitä on syytä lähestyä asianmukaisesti. Kuinka voisimme olla avuksi? Kysy lisää!

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa

Ota meidät seurantaan myös somessa! Saat vinkkejä työnhakuun, tietoa avoimista työpaikoista sekä tuoreimmat kuulumisemme.