Johtaminen : Ymmärrätkö motivaation tekijät oikein?

Palkkaa pidetään tärkeimpänä motivaation tekijänä työn tekemisessä ja työpaikan valinnassa.

Todellisuudessa palkka ja tulokset on vain yksi motivaation tekijä.

Me määrittelemme kolme motivaation tekijää:

”Kun olemme rekrytoimassa työntekijää, motivaatiotekijöiden ymmärtäminen on yksi todella tärkeä tekijä onnistuneessa rekrytoinnissa.

Valitse motivointikeinosi oikein

Ei kannata yrittää korottaa palkkaa henkilölle joka motivoituu vaikuttamisesta tai yhteisöstä. Ja jos työpaikallanne ei ole vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ei kannata rekrytoida henkilöä jolle yhteenkuuluminen on tärkeä motivaation tekijä. Jos työtehtävä ei mahdollista minkäänlaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia ei kannata rekrytoida henkilöä jolle vaikuttaminen on tärkeä motivaation tekijä. Ymmärrätte varmaan pointtini tässä.

Miten päästään parhaisiin tuloksiin

Kaikki nuo motivaation tekijät ovat tärkeitä. Ja kaikki ne esiintyvät kaikissa ihmisissä, vain eri painotuksilla. Riippuu täysin työtehtävästä mikä motivaatiotekijä auttaa parhaisiin tuloksiin. Alla muutamia titteleitä joita voisi tarkastella motivaation tekijöiden kautta. Tietysti työnantaja ja yrityksen kulttuuri voi olla myös vaikuttamassa siihen mikä motivaation tekijä on tärkein missäkin tehtävässä ja sen selvittäminen rekrytoinnin alkukartoituksessa on tärkeää. Pelkkä titteli ei riitä määrittelemään sitä. Mutta esimerkiksi näitä voisi miettiä: b2b-myyjä, toimitusjohtaja, insinööri, tiiminvetäjä, projektipäällikkö, rahoitusneuvoja, kiinteistönvälittäjä, hoitaja, varastotyöntekijä.

Selvitä motivaation tekijät luotettavasti

No miten sitten saadaan tietää ihmisen todelliset motivaation tekijät? Periaatteessa ihminen kertoo sen kyllä, vaikka ei olisi sitä itsekään aktiivisesti tiedostanut. Siinä tapauksessa haastattelijan täytyy olla todella taitava kuuntelija ja keskustelija, että se saadaan luotettavasti selvitettyä. Joskus se vaatii useita käytännön esimerkkien kautta asiasta keskustelemista. Toinen erittäin hyvä menetelmä siihen on Identity Compass -soveltuvuustestaus, joka yhdessä haastattelun kanssa kertoo luotettavasti hakijan motivaatiotekijöistä.

Tiedätkö sinä omat motivaatiotekijäsi?

Tähän ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta? Mikään vastaus ei ole toista parempi. Tietysti ajatellaan, että kulttuurissa on tiettyjä arvoja jolloin omien todellisten tekijöiden tietäminen ei ole aina helppoa.

Onko rahan arvostaminen väärin? Oletko parempi ihminen jos yhteisö on sinulle tärkeämpää kuin raha? Tai ovatko vallasta motivoituneet ihmiset pelottavia?

Kirjoittaja:

Timo Katajamaa

toimitusjohtaja

  • 0400 232 781
  • [javascript protected email address]
  • LinkedIn
  • Video

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa

Ota meidät seurantaan myös somessa! Saat vinkkejä työnhakuun, tietoa avoimista työpaikoista sekä tuoreimmat kuulumisemme.